Primul semn care indică apariția cariei dentare este demineralizarea smalțului, tulburare pe care o putem identifica sub forma unor pete albe vizibile pe suprafața dinților. Acestea pot apărea atât pe dinții temporari, cât și pe cei permanenți.

Care sunt cauzele demineralizării dinților?

Placa bacteriană depusă pe dinți și consumul excesiv de citrice, sucuri de citrice sau băuturi acidulate reprezintă cauzele principale care generează apariția demineralizării, întrucât acestea contribuie la menținerea unei acidități ridicate. Pe lângă acestea, o serie de factori pot influența apariția demineralizării, printre care:

  • Factori genetici;
  • Igienă orală incorectă a nou-născului;
  • Igienă dentară deficitată pe durata tratamentului ortodontic (recomandăm în special folosirea dușului bucal după fiecare masă și a periuțelor interdentare, pentru a menține dinții sănătoși);
  • Alimentația în sarcină;
  • Alimentația bogată în alimente ce provoacă aciditate;
  • Refluxul gastroesofagian sau alte tulburări alimentare;
  • Deficit de vitamina D sau fosfor;
  • Anumite tratamente medicamentoase;
  • Traumatisme dentare.

Odată cu trecerea timpului și atunci când consumăm alimente și băuturi colorate, petele albe se închid la culoare, devenind crem și chiar maroniu închis.

Cum știm sigur că ne confruntăm cu demineralizarea dinților?

Doar medicul specialist, în urma consultației, poate stabili diagnosticul corect, dar și tratamentul corespunzător. Nu este recomandat niciun tratament administrat fără un consult amănunțit, deoarece uneori petele albe sau brune pot avea alte cauze:

  • Fluoroza – afecțiune ce apare de obicei la dinții de lapte pe fondul administrării în exces a fluorului și care poate afecta mineralizarea dinților atunci când apar dinții permanenți.
  • Hipomineralizare – tulburare ce apare de obicei la nivelul incisivilor și molarilor permanenți și reprezintă un teren favorabil pentru apariția leziunilor carioase. Este esențial de specificat că sub fenomenul de hipomineralizare, dinții devin mult mai sensibili și predispuși cariilor, de aceea este necesară o monitorizare permanentă.

Cum tratăm demineralizarea dinților

În funcție de stadiul afecțiunii, medicul specialist va alege tratamentul potrivit, care deseori constă în aplicarea de geluri și creme pe bază de fluor, dar și a folosirii unei paste de dinți cu conținut ridicat de fluor.

După încheierea tratamentului, este esențială monitorizarea permanentă a cazului și controlul profilactic la fiecare 6 luni, control gratuit pentru pacienții CardioDent. De asemenea, recomandăm caperiajul profesional să se efectueze măcar o dată pe an, dar și ca alimentația să fie una echilibrată, iar igiena dentară să fie realizată corespunzător.

Te așteptăm cu drag și cu soluții personalizate la CardioDent!