Diga dentară. Ce este și de ce o folosim?

2441

Cu siguranță ai observat în timpul vizitelor la medicul stomatolog că acesta, înainte de a începe tratamentul, pregătește o bucată de cauciuc pe care o introduce în cavitatea ta bucală. Ei bine, această bucată de cauciuc, intitulată digă, a fost inventată în 1864 de către un medicul stomatolog din New York pentru a izola un anumit dinte ce urmează a fi tratat (sau mai mulți dinți) de ceilalți.

Care este însă rolul ei și de ce o folosim în stomatologie?

Protejează pacientul pe durata tratamentului

Datorită acestei bucăți de cauciuc fixată în jurul dintelui/dinților care urmează să fie tratat/tratați, se elimină riscul ca pacientul să înghită restul produse în timpul efectuării tratamentului. 

De asemenea, aceasta protejează limba și obrajii pacientului de freza dentară, dar și de diversele substanțe chimice utilizate de către medicul specialist, care pot fi deranjante sau pot provoca iritații.

Previne contactul direct cu salivă sau sânge

Un aspect foarte important este faptul că diga reduce riscul de contaminare patologică, diga protejează medicul de contactul cu salivă, sânge, dar și numeroase bacterii la care este expus în timpul efectuării tratamentelor.

Permite efectuarea unui tratament stomatologic de maximă calitate

Întrucât izolarea dintelui/dinților de cavitatea bucală îmbunătățește considerabil vizibilitatea câmpului operator, tratamentul efectuat este de maximă calitate.

Pacientul este protejat de bacteriile orale

Atunci când se efectuează tratamentul cariilor profunde ale dinților poziționați aproape de pulpa dentară sau tratamente pe canal, este extrem de important ca bacteriile să fie ținute departe de pulpă pe parcursul tratamentelor. Diga asigură această protecție de bacteriile orale.

Lucrările dentare realizate sunt mai durabile, de calitate superioară

De asemenea, întrucât medicul nu este deranjat de salivă (dinții sunt păstrați uscați), poate lucra mult mai bine și rapid, realizând lucrări mult mai durabile și de calitate. Toate acestea, în beneficiul pacientului.

Vezi prețuri

Calmează pacienții care se confruntă cu anxietatea și pe copii

Mulți dintre pacienți se simt deranjați de faptul că mâinile medicului ating zone incomode la contact (e.g. buzele, limba). Din fericire, diga rezolvă și această problemă, deoarece ține la distanță mâinile medicului de cavitatea bucală, iar pacienții se pot relaxa.

Prima vizită a copilului la stomatolog

Pacientul petrece mai puțin timp în cabinetul stomatologic

Diga permite medicului și asistenților să lucreze mult mai eficient, întrucât limba nu este izolată și nu incomodează activitatea acestora. Astfel, pacientul petrecere mai puțin timp pe scaun, procedura stomatologică durând mult mai puțin.

Contraindicații folosire digă în tratamentele stomatologice

Există însă și câteva situații în care diga nu este recomandată pacienților. Care sunt acestea?

  • Pacientul este alergic la latex (în schimb, se va folosi folia de nitril)
  • Pacientul suferă de epilepsie sau clautrofobie

În cazurile menționate, este esențial ca pacientul să informeze medicul cu privire la afecțiunea/alergia cu care se confruntă, pentru a ca experiența la stomatolog să fie una plăcută. Sănătatea este extrem de importantă, de aceea cu siguranță vom găsi cea mai bună soluție pentru a-i reda zâmbetului sănătatea. 

La Centrul Medical CardioDent, tratamentele endodontice, obturațiile și incrustațiile, tratamentele pentru cei mici, dar și cele de estetică dentară sunt realizate cu diga, tocmai datorită numeroaselor sale beneficii pe care acum le cunoști și tu. 

Te așteptăm cu drag la CardioDent!

Echipa CardioDent