Cardiologie

Centrul Medical CardioDent pune la dispoziția pacienților un set complet de investigații ale sistemului cardio-vascular.

Tehnologia de ultimă oră de care dispunem, precum și variantele moderne de tratament și recuperare aflate în protocoalele noastre terapeutice aduc o reală îmbunătățire a calității vieții pentru pacienții care apelează la serviciile noastre medicale.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare beneficiază de monitorizarea medicului cardiolog 

De asemenea, suntem singura clinică din zona Moldovei și printre puținele din țară în care pacienții cu afecțiuni cardiovasculare pot beneficia de manopere stomatologice complexe, inclusiv chirurgicale (aplicare de implanturi, chirurgie parodontală, extracții) sub monitorizarea medicului cardiolog. Consultațiile sunt asigurate de dr. Alexandru Untu, medic primar de medicină internă și cardiologie, membru al Societății Europene de Cardiologie și deținător al diplomei de excelență acordate de Colegiul Medicilor din România.

Electrocardiograma (ECG) 

Reprezintă înregistrarea impulsurilor electrice ale inimii. Activitatea electrică a inimii poate fi detectată de la nivelul pielii prin aplicarea unor mici discuri metalice, numite electrozi. Aceștia se plasează la nivelul toracelui, brațelor și picioarelor și sunt conectați la un aparat numit electrocardiograf, care transformă impulsurile electrice într-un grafic înregistrat pe hârtie. Această reprezentare grafică, ce apare sub forma mai multor linii, este analizată de softul aparatului, concluziile fiind formulate de către medic.

Electrocardiograma este punctul de pornire al investigațiilor cardiologice, cu ajutorul ei putând fi depistate diverse probleme de sănătate cardiacă:

 • Măriri ale volumului inimii
 • Flux sanguin insuficient la nivelul inimii
 • Semne ale unor infarcte noi sau vechi
 • Tulburări ale ritmului cardiac (aritmii)
 • Modificări ale activității electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
 • Semne de inflamație ale sacului ce înconjoară inima (pericardită)

Electrocardiograful digital Cardiofax ECG – 1250 K este produs în Japonia de către Nihon Kohden – unul dintre cei mai importanți producători mondiali de aparatură medicală. Aparatul permite înregistrări simultane pe 12 canale, având astfel o mare acuratețe diagnostică.

Monitorizarea Holter

Dispozitivele HOLTER sunt aparate mobile care permit monitorizarea ambulatorie a activității electrice a inimii (ECG). Acestea se atașează pacientului cu ajutorul unui set de electrozi și monitorizează frecvența și ritmul cardiac într-un interval de timp cuprins între 24 de ore (minimum) și 7 zile (maximum).

După scurgerea acestui interval, pacientul se prezintă din nou la cabinet, iar dispozitivul Holter este conectat la computer pentru citirea și interpretarea datelor înregistrate de aparat.

Monitorizarea Holter poate descoperi tulburări electrice majore

Foarte mulți pacienți se adresează medicului acuzând palpitații. Aceștia sunt de multe ori hipertensivi, diabetici sau diagnosticați cu cardiopatie ischemică. În unele cazuri, palpitațiile apar din cauza creșterilor de tensiune arterială, însă sunt determinate de cele mai multe ori de aritmii, adică de bătăi neregulate ale inimii. Ele sunt, de fapt, tulburări electrice care determină contracții anormale ale mușchiului cardiac. Importanța și gravitatea aritmiilor sunt foarte diferite de la un pacient la altul. Uneori ele nu au importanță și nu necesită tratament, dar în alte cazuri sunt grave și pun în pericol viața. Astfel, fibrilația atrială nediagnosticată și netratată constituie un risc important de moarte subită sau paralizie.

Pentru diagnosticarea aritmiilor este utilizată electrocardiograma de repaus, însă înregistrarea durează numai câteva secunde și este posibil ca în acest interval să nu apară nicio aritmie sau ca timpul să fie prea scurt pentru stabilirea unui diagnostic precis.

Sunt frecvente și cazurile în care aritmiile apar mai ales în cursul nopții sau la efort. În astfel de situații, înregistrarea electrocardiografică de 24 ore, denumită Holter, după numele celui care a folosit-o pentru prima dată, este metoda prin care putem descoperi, pe lângă diversele aritmii și tulburări de conducere electrică intermitente, o altă tulburare electrică majoră.

Când este recomandat să se efectueze Monitorizarea Holter?

Este important ca această înregistrare să se facă în cursul unei zile obișnuite de lucru, nu la sfârșit de săptămână sau de sărbători. Astfel, vor putea fi depistate aritmiile declanșate de stres sau efortul profesional. Uneori, monitorizarea trebuie repetată pentru a se verifica eficiența tratamentului. Holterele EC-2H Cardiospy utilizate de CardioDent sunt de generație 2011 și au dimensiuni reduse, fiind comode de purtat de către pacient.

Monitorizarea ABMP

Dispozitivele ABPM (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) sunt aparate mobile care se atașează pacientului cu ajutorul unei manșete și care monitorizează tensiunea arterială într-un interval de 24 sau 48 de ore.

Pe baza interpretării acestor rezultate, medicul cardiolog obține informații despre variațiile tensionale (hipertensiune sau hipotensiune) ale pacientului atât în timpul activităților obișnuite ale acestuia, cât și în timpul somnului. Sunt măsurate tensiunea sistolică (maximă), tensiunea diastolică (minimă), precum și pulsul. După expirarea intervalului de monitorizare, aparatul se conectează la computer și, cu ajutorul unui soft specializat, datele înregistrate sunt citite și interpretate.

De asemenea, programul Medibase, pe baza datelor inițiale definite de utilizator (interval de timp, perioada din zi etc.), face analiza statistică a informațiilor înregistrate în vederea stabilirii unor concluzii pentru diagnostic. Sistemul utilizat la CardioDent este ABPM-04 și are dimensiuni reduse, fiind comod de purtat de către pacient.

Ecocardiografia Doppler 

Folosește ultrasunetele pentru a obține imagini ale organelor interne, ale vaselor de sânge, articulațiilor sau țesuturilor moi. Principiul de bază este cel al radarului (sonarului), adică emiterea unui fascicul de ultrasunete care întâlnește diferite țesuturi, formând imaginea în funcție de densitatea acestora.

Este o metodă noninvazivă, așadar fără riscuri pentru pacient. Explorarea Doppler Color detectează și vizualizează fluxul de sânge și mișcarea sângelui în vasele sanguine. Grație acestei tehnici:

 • Poate fi deosebit sângele arterial de cel venos
 • Pot fi depistate obstrucțiile vasculare
 • Poate fi vizualizată circulația sângelui la nivelul cavităților cordului

Ecocardiograful Doppler Color MyLab50 Cardiovascular, produs de firma italiană Esaote, este un ecograf de ultimă generație care permite investigații de maximă acuratețe și imagini de înaltă definiție, atât în ceea ce privește explorarea cordului și a vaselor de sânge, cât și în cadrul ecografiei generale (abdomen, pelvis) și a ecografiei de părți moi.

Măsurarea indicelui gleznă-braț (ABPI)

Indicele gleznă-braț (ABPI, ankle brachial pressure index) reprezintă o metodă de evaluare a stării arterelor periferice și constă în raportul dintre tensiunea arterială sistolică de la membrul superior (măsurată la nivelul brațului) și cea de la membrul inferior (măsurată la gleznă).

Diagnosticarea și evaluarea severității bolilor arteriale periferice

Testul este o alternativă la oscilometrie în diagnosticarea și evaluarea severității bolilor arteriale periferice (în special în arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare). Indicele se măsoară atât în repaus, cât și după efort fizic. Chiar dacă valoarea de repaus este normală, o scădere a indicelui după 5 minute de efort standard poate însemna că pacientul are o boală arterială periferică.

Prezența bolii arteriale periferice este un semn de ateroscleroză sistemică și indică riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC) și deces de cauză cardiovasculară.

Persoanele peste 55 ani cu factori de risc cardiovascular prezintă un risc crescut de boli arteriale periferice

Pacienții cu vârsta de peste 55 ani și factori de risc cardiovascular (fumat, hipertensiune, diabet zaharat, dislipidemie) prezintă un risc crescut de boli arteriale periferice și ar trebui să efectueze consultații periodice pentru depistarea acestora. În cazul fumătorilor, evaluarea prezenței bolii arteriale periferice se recomandă să fie începută de la vârsta de 45 ani. Sonda digitală utilizată la CardioDent pentru determinarea ABPI folosește o frecvență de 8 MHz.

Oscilometria

Reprezintă măsurarea amplitudinii modificărilor de volum ale arterelor periferice corespunzătoare bătăilor inimii. Prin aceasta, cardiologul adună informații despre elasticitatea vaselor de sânge și apreciază în acest fel gradul de ateroscleroză al acestora – îngroșarea pereților vasculari.

Spirometria

Spirometria este folosită pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor pulmonare: astmul, bronșita cronică, emfizemul, fibroza pulmonară. Spirometria folosește un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni și cât de mult aer poate intra sau ieși din plămâni.

Spirometrul are o piesă bucală conectată la un sistem de măsurare al fluxului și volumului de aer, care este la rândul său conectat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele și le reprezintă grafic (curbe) și numeric.

Timpul necesar pentru spirometrie, depinzând de complexitatea cazului, de tehnica și cooperarea pacientului, variază de la 5 minute la 30-45 minute. Rezultatele spirometriei sunt exprimate de obicei în procente față de valorile ideale ale funcției pulmonare calculate în funcție de sex, rasă, vârstă și înălțime.

Este foarte utilă și reprezentarea grafică a fluctuației în timp a funcției pulmonare a pacientului respectiv (trend de evoluție). Deoarece spirometria implică efort respirator (respirație rapidă, forțată, maximală), unii pacienți pot experimenta după efectuarea consultației greutate în respirație și senzație de oboseală, care sunt însă trecătoare și lipsite de riscuri. Nu se efectuează spirometrie la pacienții care au suferit recent un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, care au boli de inimă severe sau care acuză dureri toracice sau palpitații cu ritm rapid înainte de spirometrie.

Testarea la efort

Se întâmplă de multe ori ca persoanele care vin la medic acuzând o suferință cardiacă să aibă la consultație valori normale ale tensiunii arteriale și o electrocardiogramă normală, iar medicul să nu depisteze nimic patologic la examinarea clinică.

Când este recomandată testarea la efort? 

În astfel de situații, există riscul ca o boală adevărată de inimă să rămână nediagnosticată, iar pacientul să ajungă într-o stare gravă.

 • Este cazul cardiopatiei ischemice, o boală care constă în obstrucția (înfundarea) vaselor de sânge care alimentează cu oxigen mușchiul cardiac. În acest caz pot apărea dureri în piept și senzație de lipsă de aer.
 • Alteori, efortul declanșează tulburări ale ritmului cardiac, pe care pacientul le descrie drept palpitații sau creșteri importante ale tensiunii arteriale, însoțite de amețeli și dureri de cap.
 • Dacă sunt afectate arterele care duc sânge la mușchii picioarelor, pot apărea crampe musculare denumite claudicație. De multe ori toate aceste simptome apar acasă sau la muncă, dar pacienții nu le dau importanță pentru că nu știu semnificația lor.
 • Mai sunt și bolnavii cu diabet zaharat, care din cauza polineuropației ce însoțește această afecțiune, nu simt durere.

O metodă simplă dar importantă de diagnostic în toate aceste cazuri rămâne testarea la efort.

Cum se efectuează testarea la efort?

Aceasta se poate efectua cu cicloergometrul, un fel de bicicletă la care efortul de pedalare este dozat, pentru a ajunge la o anumită frecvență cardiacă, în funcție de vârstă, sex și greutate corporală, cu ajutorul unui computer.

Pe măsură ce frecvența cardiacă crește, se mărește și consumul de oxigen al inimii: dacă vasul de sânge este obturat, apar dureri în piept și/sau modificări pe electrocardiograma care este afișată permanent pe ecranul calculatorului.

Mai pot apărea și tulburări de ritm, claudicație – adică dureri ale mușchilor de la picioare – sau creșteri de tensiune arterială proporționale cu severitatea acesteia.

Testul de efort confirmă sau infirmă într-o proporție de peste 70% o boală ischemică și dă măsura capacității de efort a pacientului. Este, de asemenea, foarte util pentru diagnosticarea pozitivă sau aprecierea gravității în boala ischemică periferică, cunoscută și sub denumirea de arteriopatie sau arterită.

Un test de efort pozitiv este o indicație clară de explorare invazivă ulterioară (arteriografie coronariană sau periferică) în vederea unui tratament de tip stent sau by-pass chirurgical.

Adresa

Str. Rediu nr. 4, bloc 481, parter, Iași, județul Iași

Telefon

(+4) 0332 228 050
(+4) 0756 261 010

E-mail

contact@cardiodent.ro