Ce este profilaxia orală?

Ce este profilaxia orală?
1 mai 2017

Profilaxia orală cuprinde toate mijloacele și tehnicile utilizate pentru a preveni îmbolnăvirea oro-dentară. Profilaxia se efectuează acasă, de fiecare dintre noi, prin periajul dentar, clătirea cu apă de gură, flossing (utilizarea aței dentare), dușul bucal și așa mai departe, însă, o data la șase luni sau de fiecare dată când observăm ceva în neregulă, este necesară vizita la medicul dentist pentru igienizarea profesională.

Ce presupune o ședință de profilaxie?

Profilaxia efectuată la dentist cuprinde mai multe manopere nedureroase, realizate cu sau fără anestezie locală, în funcție de sensibilitatea dentară a pacientului. Complexitatea și numărul de manopere  depind în mare măsură de cantitatea de placă bacteriană și de tartru acumulate. În plus, prin consultația profilactică medicul inspectează fiecare element al cavității orale și detectează problemele aparute de la ultima vizită.

  • Detartrajul ultrasonic reprezintă îndepărtarea tartrului de pe suprafața dinților, a lucrărilor protetice sau a aparatelor ortodontice, cu ajutorul ultrasunetelor. Tartrul este un depozit mineral-organic ce aderă la suprafața dentară, la lucrări protetice sau la aparate ortodontice, fiind produs de mineralizarea plăcii bacteriene. Tartrul este format atât din substanțe minerale, cât și din componente organice asemănătoare celor din placa dentară. Tartrul este acoperit de un strat de placă bacteriană, nemineralizată încă. Acumularea depozitelor de tartu va duce in timp la gingivită (inflamația gingiei), tradusă prin sângerare și durere, apoi la retracție gingivală si boala parodontală, iar in final la mobilitatea și pierderea dinților.

 

  • Periajul profesional, completează detartrajul, îndepărtând resturile de placă dentară și tartru. Se realizează cu paste abrazive de diferite granulații și instrumentar rotativ, utilizat la turații scăzute.

 

  • Prophy-jet-ul (air flow) utilizează un dipozitiv ce conține apă și particule de bicarbonat de sodiu care curăță și netezesc suprafețele dentare.Air flow-ul se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional. Acesta vine în completarea manoperelor anterioare, îndepărtând eficient petele si depunerile de placă bacteriană situate în zone greu accesibile.

 

  • Fluorizarea se face dupa ce se îndepartează riguros placa dentară microbiană și se realizează prin aplicare de paste, geluri sau lacuri speciale, cu un conținut ridicat de fluor. Fluorizarea crește rezistența dinților la atacul acid al bacteriilor prezente în cavitatea orala. În acelasi timp, tratează cariile incipiente precum și sensibilitatea dentară.
  • Instructaj igiena orală și recomandări personalizate – indiferent dacă folosiți periuță dentară electrică sau clasică, important este sa periați toate suprafețele dentare și, nu în ultimul rând, limba și obrajii. Însușirea unei tehnici corecte și complete va duce în timp la un automatism al periajului ce vă va permite o indepărtare optimă a celei mai mari părți din placa bacteriană. În completare, vă recomandă flossing-ul și periuțele interdentare, apa de gură și dușul bucal, mai ales dacă sunteți purtători de aparat ortodontic, dacă aveți implanturi dentare sau lucrări protetice. Pentru fiecare dintre situațiile amintite este necesară o anumită tehnică de profilaxie personală.
  • Planul de tratament (daca este cazul). Atunci când se constată apariția unor noi afecțiuni oro-dentare, medicul dentist va stabili un plan de tratament, care, dacă este pus în aplicare rapid, se reduc riscurile și cheltuielile ulterioare.

 

Care sunt riscurile lipsei profilaxiei orale și a igieniei nesatisfăcătoare?

Placa bacteriană și tartrul dentar sunt sursa celor mai frecvent întâlnite afecțiuni oro-dentare: carii, boala parodontală, care la rândul lor produc în timp infecții și chiar tumori. Tartrul și placa dentară duc în final la distrugerea și pierderea dinților, reprezentând totodată principala cauză a eșecului tratamentelor stomatologice, fie ca vorbim despre obturații, lucrări protetice, implanturi dentare, etc.

Lipsa dinților afectează în timp și sistemul digestiv, masticația insuficientă a alimentelor producând afecțiuni ale stomacului, intestinului gros și subtire, absorbția insuficientă a principiilor alimentare putând produce malnutriție și boli metabolice.

Cercetări recente au demonstrat existența acelorași bacterii din placa dentară în placile aterosclerotice de la nivelul vaselor de sânge, bolile dentare fiind considerate favorizante ale unor afecțiuni cardio-vasculare frecvente cum ar fi hipertensiunea arterială, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

De ce este importantă profilaxia dentară?

Controlul periodic și igienizarea minuțioasă mențin sănătatea dinților și gingiilor. Un zâmbet frumos asigură succesul social și bucuria vieții de zi cu zi, iar dinții sănătoși ne fac să ne bucurăm de mâncarea preferată și să avem un organism puternic și sănătos, la orice vârstă.

Postat in Articole
Sună acum pentru o programare!
Vrei să te contactăm noi?
Lasă-ne adresa de e-mail 
TRIMITE

Ai nevoie de o informație anume?
Nu ai găsit-o pe site? Vrem să te ajutăm!
Sună la 0232 26 10 10
close-link
CardioDent

CardioDent