Puntea dentară vs. Implantul dentar

Puntea dentară vs. Implantul dentar
2 februarie 2016

Înlocuirea dinților pierduți vă va reda zâmbetul și încrederea în dumneavoastră, va diminua efectele negative ale edentației (pierderea dinților) asupra osului maxilar: migrarea dinților vecini, dificultăți în vorbire, modificări ale ocluziei, boala carioasă și boala parodontală.

Puntea dentară reprezintă o lucrare protetica fixă, utilizată în medicina dentară pentru refacerea morfologica a coroanelor dinților absenți sau pentru protecția și remodelarea dinților ce au suferit distrucții importante. Puntea se fixează pe dinții de susținere printr-un ciment special. Dinții de sprijin sunt slefuiți pentru a oferi spațiu viitoarei coroane. Acest proces este ireversibil, dinții naturali, odată slefuiți, trebuie acoperiti de coroane dentare.

Restaurarea protetică prin punte este indicată atunci când, dinții vecini breșei edentate sunt afectați de procesul carios într-un procent destul de mare, sau dacă sunt deja devitalizați.


1Avantajele punții dentare:

– timp scurt de realizare (aproximativ o lună);
– acceptare facilă din punct de vedere psihologic, deoarece nu presupune o intervenție chirurgicală.

Dezavantajele punții dentare:

– șlefuirea dinților stâlpi sănătoși vecini edentației ;
– devitalizarea dinților stâlpi în anumite situații;
– apariția unor complicații parodontale la nivelul dinților stâlpi și a unor resorbții osoase în lipsa unei igienizări corecte și riguroase;
– crește riscul de apariție al cariei la nivelul dinților de sprijin;
– periodic trebuie înlocuite, durata medie este este 5 – 7 ani.

Implantul dentar este o rădăcina dentară artificială, realizată din titan, ce se inserează la nivelul osului maxilar/mandibular. Inserarea implantului se face printr-o intervenție chirurgicală scurtă. Perioada de osteointegrare (acorarea fermă a implantului în os) variază între 4 și 6 luni. După această perioadă, se aplică un bont la nivelul implantului pe care se va construi viitoarea coroană protetică.


2Avantajele implantului dentar:

– păstrarea integrității dinților vecini spațiului edentat;
– estetica este mult îmbunătățită, coroana pe implant diferențiindu-se cu greu de un dinte natural;
– orice persoană, indiferent de vârstă, cu o stare de sănătate generală bună, cu o igienă orală eficientă și fără obiceiuri vicioase, poate beneficia de un tratament cu implanturi.
– implanturile intretinute corespunzator au o durata medie de viata de 10 – 15 ani.

Dezavantajele implantului dentar:

– acceptare psihologică dificilă datorită intervenției chirurgicale;
– realizarea lucrării protetice finale într-un interval mare de timp (4 – 6 luni necesare pentru osteointegrarea implantului);
– necesită o igienă riguroasă, fără de care există riscul pierderii implantului prin perimplantită.

Indiferent de soluția de tratament aleasă, protezarea locului rămas gol dupa extracție trebuie realizată cât mai rapid. Atunci când apare un spațiu liber pe arcadă, dinții au tendința naturală să migreze, atât în plan orizontal, cât și în plan vertical.

Postat in Articole
Sună acum pentru o programare!
Vrei să te contactăm noi?
Lasă-ne adresa de e-mail 
TRIMITE

Ai nevoie de o informație anume?
Nu ai găsit-o pe site? Vrem să te ajutăm!
Sună la 0232 26 10 10
close-link
CardioDent

CardioDent