Stop smoking, young girl holding broken cigarette and green apple in hands

Boala parodontala (parodontita sau parodontoza) este una dintre cele mai frecvente și periculoase afecțiuni stomatologice, întrucât este degenerativă, iar netratată la timp duce la pierderea dinților.

Ce este parodontoza?

Boala parodontala este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Ea se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui: gingie, ligament parodontal, os alveolar și poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții.

De ce apare parodontoza?

Principala cauză a acestei boli inflamatorii a gingiilor este igiena orală precară, însă există și alți factori de risc care favorizează declanșarea bolii.

Pacienții cu grad ridicat de risc pentru parodontoză

Pentru că boala parodontala interacționează cu boli sistemice, persoanele predispuse la această boală sunt:

 • Persoanele care fumează – Substanțele toxice din nicotină se acumulează pe dinții și țesuturile orale moi ale unei persoane (limbă, obraji, gingii). De asemenea, fumatul mărește cantitatea de dioxid de carbon la nivelul gurii reducând oxigenul, ceea ce produce un mediu bun pentru bacterii;
 • Pacienții care urmează tratamente medicamentoase antihipertensive, imunosupresoare, antiepileptice și vasodilatatoare, deoarece acestea produc compuși secundari care provoacă uscarea gurii și, deci, un mediu propice bacteriilor;
 • Stresul emoțional sau psihologic a fost identificat ca factor de risc pentru boala parodontală, pentru că acesta afectează în mod direct aparatul imunitar;
 • Persoanele care suferă de diabet zaharat;
 • Pacienții care suferă de boli reumatice;
 • Infecție HIV sau alte boli ale sistemului imunitar.

Acești factori sunt strict legați de sănătatea fiecăruia sau de unele obiceiuri nesănătoase și sunt independenți de problemele dentare, dar pot predispune dantura la afecțiuni care pot conduce la declanșarea bolii parodontale.

Semne ale bolii parodontale

În prima fază, parodontoza se manifestă sub formă de gingivită, adică se formează o peliculă de placă dentară care determină inflamarea gingiilor. 

În această etapă, gingiile vor fi umflate și vor sângera la fiecare periaj. Însă, atenție: parodontita în prima fază este reversibilă, de aceea se impune o vizită la stomatolog, care îți va indica ce măsuri trebuie luate. Astfel, dacă mergi la stomatolog, vei primi cele mai bune indicații cu privire la măsurile pe care trebuie să le iei pentru a stopa boala parodontală.

În a doua fază, gingivita netratată evoluează în parodontită. Boala este detectată, în general, la vârsta de 40-50 de ani, când tratarea ei este mai dificilă.

Alte semne:

 • Respirație urât mirositoare, halenă;
 • Depuneri de tartru la baza dinților;
 • Retragerea gingiei și descoperirea rădăcinii;
 • Schimbarea poziției dinților;
 • Senzație de dinte mai lung;
 • Mobilitate dentară;
 • Formare de pungi parodontale.

Cum ne afectează parodontoza sănătatea orală?

În lipsa unui tratament adecvat al bolii parodontale, aceasta avansează și apar următoarele efecte:

 • Distrugerea osului va fi tot mai accentuată;
 • Gingiile se vor retrage mai mult și dinții vor părea mai lungi;
 • Mișcarea dinților va deveni deranjantă și chiar dureroasă;
 • Pierderea treptată a dinților.

Cum poate fi diagnosticată parodontoza?

Pentru un diagnostic clar, procedura absolut necesară este sondajul parodontal, care este făcut la cabinet de către medicul specialist în parodontologie. Sondajul va măsura zona sau punctul unde sonda întâmpină o rezistență fizică, dată de atașamentul parodontiului la dinte. În funcție de rezultate, se poate trece la tratament.

În ce constă tratamentul pentru boala parodontală?

În boala parodontală, tratamentul este complex și urmărește încetinirea evoluției bolii. În funcție de severitatea afectării, există mai multe moduri de a trata parodontoza.

În faza incipientă se recurge la tratamentul nechirurgical, folosindu-se proceduri mai puțin invazive care pot da rezultate bune:

 • Detartraj – elimina tartrul și bacteriile de la suprafața dintelui;
 • Surfasaj – este un detartraj manual, subgingival, o curățare mai aprofundată a dinților;  
 • Folosirea de substanțe antibiotice – apa de gură antibacteriană cu care se clătește gura sau geluri ce conțin antibiotice care se introduc în spațiul dintre dinți și gingii.

În boala parodontala avansată, tratamentul nechirurgical și buna igienă orală nu mai sunt suficiente și se recurge la tratamentul chirurgical:

 • Operația cu lambou – Procedura constă în efectuarea unor incizii mici în gingie, astfel încât o porțiune a țesutului gingival poate fi ridicat, rădăcinile dintelui fiind expuse pentru o mai bună curățare.
 • Grefa de os – Când boala parodontală este avansată și a distrus osul din jurul rădăcinii dintelui, se apelează la grefa de os. Grefa poate fi compusă din mici fragmente dintr-un os, propriul os sau os sintetic. Grefa de os ajută la fixarea dinților în locația proprie, prevenind astfel pierderea lor. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural.
 • Regenerarea asistată a țesutului – Regenerarea osului care a fost distrus de boala parodontală se face prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil (membrană) între osul existent și dinte. Materialul previne intrarea de țesut nedorit în zona afectată, permițând osului să crească din nou.

În reușita tratamentului cooperarea pacientului este esențială. Acesta trebuie să înțeleagă necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel puțin o dată la 6 luni), pentru detartraj și chiuretaj subgingival. De asemenea, pot fi necesare aplicații locale de substanțe medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală.

La CardioDent, vei beneficia de tratament personalizat în funcție de cât de avansată este afecțiunea. De asemenea, venim în sprijinul pacientului cu beneficii financiare personalizate, acestea îți vor fi comunicate în urma consultației și stabilirii planului de tratament. Te așteptăm cu drag!

Dr. Mugur Cojocaru, medic specialist în Parodontologie