Parodontologie: Ofertă Promo: 10% reducere Tratament Personalizat Parodontoză

Parodontologia este ramura medicinei dentare care tratează bolile ţesuturilor de susținere ale dintelui, gingia şi osul aveolar.

De ce apare boala parodontală?

Gingivita este primul stadiu al afectării acestor țesuturi și este complet reversibilă prin metode locale simple. Boala parodontală este următorul stadiu, o afecțiune multifactorială care apare ca urmare a acumulării plăcii bacteriene, a acțiunii mecanismelor imuno-inflamatorii ale gazdei (pacientului) şi a altor factori de risc ce duc la distrucția osului din jurul dinților. Netratată, această boală duce la mobilitate dentară și, în final, la pierderea dinților.

Cum poate fi tratată boala parodontală?

Tratamentul modern al bolii parodontale este unul complex: chirurgical, medicamentos şi conservativ. Se urmărește îndepărtarea factorilor cauzali, eliminarea țesuturilor infectate şi reducerea inflamației, imobilizarea dinților mobili și refacerea aspectului fizionomic al gingiei.
Deși boala parodontală nu se vindecă, ea poate fi stopată din evoluție, iar efectele ei diminuate. Prin regenerarea tisulară ghidată, se protejează osul de acțiunea bacteriilor, iar gingia este regenerată și protejată.

Parodontologia vizează, de asemenea, tratamentul afecțiunilor asociate implantului dentar. Periimplantita reprezintă pierderea osului din jurul implantului dentar.

  1. Tratamentul nechirurgical
    Detartrajul subgingival și surfasajul radicular sunt practicate pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul de la nivelul pungilor parodontale profunde. Acesta reprezintă primul pas în lupta cu boala parodontală. Rezultatele obținute trebuie păstrate printr-o bună igienă orală, utilizarea dușului bucal, a pastelor de dinți medicinale, a periuțelor de dinți speciale și a periuțelor interdentare prescrise de medicul parodontolog.
  2. Chiuretajul în câmp închis
    Chiuretajul subgingival este o intervenție neinvazivă de îndepărtare a bacteriilor și a țesuturilor patologice de la nivelul subgingival. Fără a se interveni cu incizie asupra gingiei, chiuretajul se face cu chiurete speciale (chiurete Gracey) care, în timpul aceleiași mișcări, curăță suprafața rădăcinii dintelui și chiuretează mucoasa gingivală. Manopera se face sub anestezie locală, fără durere, fiind bine tolerată de către pacient. În funcție de stadiul bolii parodontale, chiuretajul în câmp închis poate fi completat de chiuretajul în câmp deschis, care presupune efectuarea unui lambou cu expunerea rădăcinii dintelui. De asemenea, se pot folosi materiale de adiție și de regenerare tisulară, precum Emdogainul.
  3. Grefa gingivală (Grefă țesut conjunctiv)
    Expunerea suprafeței rădăcinii dentare este rezultatul recesiunii gingivale (retragerea gingiei). Grefele gingivale repară defectul și previn resorbția osoasă. Tehnica: se prelevează un fragment subțire de țesut de la nivelul palatului (cerul gurii) sau din regiunile din vecinătatea defectului, pentru a obține o bandă stabilă de gingie atașată în jurul dintelui. Grefa gingivală va fi aplicată în așa fel încât să acopere porțiunea de rădăcină descoperită, adică defectul produs de boala parodontală.
  4. Tratamentul cu laser
    Studii recente au arătat că folosirea laserului în tratamentul bolii parodontale duce la rezultate similare celor obținute în urma detartrajului subgingival și a surfasajului radicular.
  5. Proceduri de regenerare tisulară (Chiuretajul în câmp deschis)
    Este o operație de curățare invazivă, ce presupune decolarea țesuturilor gingivale și îndepărtarea bacteriilor și a țesuturilor patologice.
    Se pot folosi biomateriale (membrane de colagen, grefe osoase sau proteine stimulatoare de formare tisulară), pentru a îmbunătăți capacitatea naturală a organismului de a regenera osul și țesutul moale.

Beneficiile acestei metode includ eliminarea completă a bacteriilor existente și refacerea osului și a țesutului moale. Amelogenina este un derivat al unei proteine majore din structura smalțului, care contribuie la stimularea creșterii țesutului gingival.

În timpul intervenției chirurgicale, se aplică un gel care conține amelogenină (Emdogain) și care formează un înveliș pe rădăcinile dinților. Studiile recente au demonstrat că astfel se reduc semnificativ efectele bolii parodontale și se stopează evoluția acesteia.

Stradela I.P. Culianu, nr. 43, Valea Lupului, județul Iași

Str. Rediu nr. 4, bloc 481, parter, Iași, județul Iași