Există tendința să credem că cei mici nu au nevoie de vizite la medicul stomatolog, întrucât dinții de lapte vor cădea în cele din urmă și vor fi înlocuiți cu dinți definitivi. Cu toate acestea, adevărul este altul, și anume, că toți dinții, fie ei de lapte, fie definitivi, este recomandat să fie verificați periodic și îngrijiți corespunzător. Atunci când nu se întâmplă acest lucru, apar cariile, care pot provoca dureri de intensitate variabilă și îi vor deranja pe cei mici.
În plus, este esențial să se verifice periodic dacă dinții se dezvoltă corect, dacă se menține spațiul necesar erupției dintelui permanent subiacent (orice problemă apărută ar putea provoca disconfort și dificultăți considerabile).
Medicul pedodont are grijă de sănătatea dentară a copiilor
Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, este ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenirea și tratarea tuturor tulburărilor și disfuncțiilor odontostomatologice ale pacienților în vârstă de dezvoltare, adică de la 2 la 16 ani. Astfel, medicul pedodont este specialistul la care părinții pot apela cu încredere pentru a avea grijă de menținerea sănătății orale a copiilor și adolescenților, evitând astfel apariția cariilor, acumularea de placă dentară/tartru și a altor afecțiuni ce pot apărea (infecții ale pulpei dentare, abcese etc.).
De asemenea, creșterea și dezvoltarea dinților, mușchilor și oaselor maxilare și mandibulare sunt analizate cu atenție tot de către medicul pedodont, evitându-se astfel o serie de afecțiuni care, într-un stadiu avansat, ar fi mai dificil de tratat sau corectat.
Din acest motiv, rolul medicului pedodont este esențial, întrucât vorbim atât despre o dantură sănătoasă, cât și despre o monitorizare a danturii pacientului aflat în creștere, plus lecții privind obiceiurile corecte de igienă orală pe care să și le însușească de la o vârstă fragedă și de care să țină cont pe tot parcursul vieții.
Un alt aspect important de știut este că medicul pedodont, pe lângă îngrijirea și atenția acordată dinților, va oferi sprijin și părinților, pentru ca aceștia să ofere copiilor o educație adecvată din punct de vedere al sănătății dentare, explicând totul în cel mai prietenos mod cu putință, într-un limbaj accesibil.
Care este diferența între medicul dentist și medicul pedodont
Măsurile de prevenție și igienă orală sunt aceleași atât pentru copii, cât și pentru adulți: spălatul pe dinți de minimum 2 ori pe zi, evitarea consumului excesiv de zahăr etc. În ceea ce privește tratamentele de stomatologie pediatrică, acestea sunt similare cu cele utilizate pentru adulți, doar că de cele mai multe ori cele pentru copii sunt mult mai puțin invazive și nu sunt dureroase, fiind special dezvoltate pentru cei mici.
Astfel, prezența unui medic pedodont în viața copilului este esențială, iar cu cât relația dintre aceștia începe mai timpuriu, cu atât copilul va fi mai maleabil și va deveni un viitor adult responsabil, cu obiceiuri dentare sănătoase.
La CardioDent, oferim servicii de stomatologie pediatrică, iar tratamentele pentru copii sunt gratuite prin CAS. Vă așteptăm cu drag!