Endodonție
Endodonția se ocupă cu morfologia, fiziologia și patologia pulpei dentare și a țesuturilor din jurul rădăcinii.
Ce este pulpa dentară?
În interiorul dintelui, sub smalț și dentină, există un țesut moale numit pulpă. Aceasta conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv care hrănesc dintele în timpul formării sale. Deși pulpa este importantă în timpul dezvoltării dinților, odată ce dintele s-a maturizat complet, acesta poate supraviețui fără pulpă.
Leziuni precum carii profunde sau traume dentare afectează starea de sănătate a pulpei dintelui, iar aici intervine medicul endodont, cu tratamente care tratează interiorul dintelui, cu scopul de a-i păstra sănătatea și integritatea, pentru a menține dentiția naturală, osul și gingia care îl înconjoară, precum și funcționalitatea acestuia.
Ce presupune endodonția?
Endodonția se ocupă astfel cu prevenirea infecțiilor dentare, cu tratamentul lor și cu regenerarea osului pierdut din jurul dintelui ca o consecință a patologiei dentare. Atunci când un dinte este foarte bolnav, acesta necesită tratament endodontic, ce are ca scop eliminarea bacteriile din canalele dentare, pentru a preveni reinfecția și pentru a salva dintele natural.
Când este necesar tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară se inflamează sau se infectează. Așa cum am menționat mai sus, pulpa este afectată de carii profunde, traume sau fracturi ale dintelui și alte procese patologice care pot afecta dintele. Dacă inflamația sau infecția pulpei nu este tratată, pacientul se poate confrunta cu dureri intermitente sau constante și uneori cu flegmon (cu inflamații ale gingiilor mucoasei bucale) sau cu fistulă (cu supurație).
Care sunt semnele unei pulpe dentare deteriorate?
Dacă pacientul se confruntă cu durere, localizată sau care iradiază, sensibilitate prelungită la rece sau cald, tumefiere și disconfort la nivelul gingiilor, dar și modificări de culoare, atunci recomandăm un control endodontic. De asemenea, există și cazuri în care pacientul nu are niciun simptom.
Tratamentul endodontic este dureros?
Anestezia locală este aplicată în zona ce urmează să fie tratată, astfel încât tratamentele endodontice sunt de obicei nedureroase.
În primele zile după tratament, pacientul poate prezenta sensibilitate sau disconfort în zona dintelui, din cauza inflamației postoperatorii a țesuturilor care înconjoară dintele (medicația prescrisă de medicul specialist va ameliora însă aceste senzații neplăcute). După tratamentul endodontic, dintele tratat și corect restaurat își va recăpăta aspectul natural sau, în cazul în care distrucția coronară a fost masivă, va fi acoperit cu o coroană dentară.
După tratamentul endodontic, dintele are nevoie de îngrijire specială?
Recomandăm ca după efectuarea tratamentului endodontic, pacientul să nu mestece și să nu muște cu dintele tratat până când acesta nu este refăcut total. De asemenea, restaurarea dinților după tratamentul canalului radicular este bine să fie efectuată cât de repede posibil, pentru evitarea complicațiilor.
Controlul profilactic efectuat o dată la șase luni (gratuit pentru pacienții CardioDent) este necesar pentru a evita apariția situațiilor asemănătoare în cazul altor dinți (prevenirea cariilor sau a altor factori care pot afecta și alți dinți în același mod ca cel deja tratat).
La CardioDent, facem tot posibilul să salvăm dintele natural prin intermediul tratamentelor endodontice. Doar atunci când dintele nu mai poate fi salvat, acesta este extras și înlocuit cu un implant și coroană dentară.