Dorința de a avea dinți drepți, fără înghesuiri dentare sau spațieri interdentare este dorința fiecărei persoane atunci când vine vorba de zâmbetul lor. Momentul ales de către pacienți pentru a opta pentru un aparat dentar este diferit: în copilărie, în adolescență, dar și odată deveniți adulți. În timp ce unii au fost condiționați de situația financiară să amâne tratamentul ortodontic, altul l-au amânat din motive estetice.

Din fericire, aparatul dentar a devenit tot mai popular, fiind considerat astăzi chiar un accesoriu la modă, mai ales în rândul adolescenților. Bucuria noastră este să vedem tot mai mulți pacienți de toate vârstele care se prezintă la clinică, din dorința de a face primul pas spre a avea un zâmbet așa cum întotdeauna și-au dorit.

Putem avea dinți drepți la orice vârstă?

Da, fără nicio îndoială, putem avea dinți la orice vârstă. Dinții pot fi mișcați în orice etapă a vieții atunci când dinții sunt sănătoși. Astfel, dacă în tinerețe ai tot amânat sau nu ai ai avut posibilitatea să urmezi un tratament ortodontic, cu încredere îndrăznește să faci pasul acum, nu este prea târziu. Bineînțeles, părinților care observă că cei mici au probleme cu poziționarea dinților, le recomandăm să vină la control cât de repede posibil, întrucât și costurile sunt mai mici, și aparatul este mai ușor acceptat de către copil.

Ce aparat dentar alegem?

În funcție de dorințele estetice, dar și de necesitățile de tratament, medicul specialist în ortodonție va recomanda cel mai bun aparat dentar pentru tine sau pentru piciul tău, astfel încât acesta să decurgă în regulă, iar rezultatele finale să fie peste așteptările tale. Astfel, în cadrul CardioDent, poți alege dintre:

  • Aparat miofuncțional – se adresează copiilor cu dentiţie mixtă sau permanentă, cu malocluzii moderate şi medii, dar sunt și variante ale acestuia ce pot fi folosite în anumite tulburări dentare ale adulților.
  • Aparat dentar fix – se adresează adolescenților și adulților pentru alinierea dinților, favorizând atât corectarea arcadelor dentare, cât și îmbunătățirea funcțiilor estetice, masticatorii și de fonație. De asemenea, previne parodontopatia și abraziile dentare cauzate de pozițiile anormale ale dinților.

Care este principala diferență între aparatul miofuncțional și cel fix?

Aparat miofuncțional

Așa cum îi sugerează și numele, spre deosebire de aparatele dentare mobile, aparatul dentar fix nu poate fi îndepărtat sau fixat de către purtător, ci doar în cabinetul stomatologic, de către medicul specialist ortodont.

În plus, cu ajutorul aparatului dentar fix, controlul deplasărilor dentare în cele trei axe ale spațiului se face cu o precizie mult mai mare decât celelalte aparate dentare și cu rezultate estetice și funcționale superioare. 

De asemenea, reprezintă soluția optimă pentru a corecta un număr variat de dizarmonii dento-maxilare.

Din ce este alcătuit un aparat dentar?

Una dintre curiozitățile celor mici în special și la care răspundem mereu cu drag și pe înțelesul lor. Un aparat dentar fix este alăcătuit din:

  • Brackeți și inele – se colează pe dinți și pot fi din metal, saphir, brackeți albi sau colorați în toate culorile curcubeului;
  • Arcuri – produc forțele necesare deplasărilor dentare și vor fi schimbate periodic;
  • Accesorii – ligaturi care fixează arcurile în sloturile brackeților, elastice intra și extra arcadice, arcuri linguale și transpalatale, resorturi etc.
Aparat dentar fix, metalic

Când este recomandat să optăm pentru un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic este recomandat pentru: 

  • Alinierea dinților malpoziționati;
  • Corectarea axelor dinților rotați în ax;
  • Corectarea intruziei sau extruziei dinților;
  • Închiderea spațiilor rămase după extracții;
  • Corectarea discrepanțelor scheletate ușoare și moderate.

Aparat dentar mai puțin vizibil? Da, se poate

Mulți dintre pacienți își doresc ca aparatul lor dentar să nu fie foarte vizibil atunci când vorbesc sau zâmbesc. Acestora le recomandăm aparatele dentare din ceramică (porțelan) sau saphir. Pe lângă faptul că sunt mai puțin vizibili, brackeții din saphir au și o mai bună adeziune la smalțul dintelui.

Dacă îți dorești un tratament ortodontic sau dacă cel mic consideri că ar avea nevoie să poarte aparat dentar, te așteptăm cu drag la Centrul Medical CardioDent. În cadrul consultației, vom răspunde tuturor întrebărilor tale, pentru a avea certitudinea că vei face cea mai bună alegere.