Utilitatea lucrărilor protetice provizorii. Avantaje funcționale și estetice

3610

Reluarea activităților obișnuite cât de rapid posibil, cu o dantură completă, este cea mai mare dorință a pacienților atunci când vorbim de realizarea tratamentelor stomatologice. 

Întrucât multe dintre planurile de tratament sunt de durată, iar intervalul ce cuprinde etapele de la șlefuirea dintelui, de exemplu, până la cimentarea coroanei, reprezintă un inconvenient pentru pacienți, ca medici specialiști, apelăm la lucrările protetice provizorii care suplinesc temporar coroana lipsă atât estetic, cât și funcțional.

Ce sunt lucrările provizorii?

Lucrările provizorii dentare sunt coroane sau proteze mai puțin rezistente, dar mai ușor de realizat, care au rolul de a înlocui temporar lucrările definitive. Se realizează de obicei din acrilat sau PMMA, în termeni tehnici. Aceste lucrări provizorii sunt menite a soluționa dezavantajele multiple ale unui dinte șlefuit, sensibilizat și rămas fără protecția coroanei pe o perioadă de timp relativ întinsă, până la finalizarea lucrării definitive.

Rolul lucrărilor protetice provizorii pe implanturi

Rolul lucrărilor protetice provizorii pe implanturi (tehnica All-On-4 sau All-On-6 de tip Fast&Fixed) este de a reface parțial funcția estetică a arcadei dentare pe perioada osteointegrării implanturilor dentare. Metoda „All-On” constă în plasarea chirurgicală a 4 sau 6 implanturi de titan (sau alte materiale biocompatibile) într-o poziție strategică, pe care ulterior se poate atașa lucrarea dentară provizorie (un număr de 10 dinți provizorii pentru All-On-4, respectiv 12 dinți provizorii pt All-On-6), și ulterior cea definitivă. Numărul mic de implanturi scade durata intervenției chirurgicale și timpul de vindecare, făcând această tehnică de reabilitare orală foarte populară în rândul pacienților.

Există 3 tipuri de lucrări protetice provizorii:

  • Realizate în cabinet, instant de către medic, pe baza unei amprente a lucrării inițiale.

Avantaje: suficient de bune pentru ca pacientul să nu rămână fără dinți până la ședința următoare;
Dezavantaje: au adaptare mai puțin precisă, sunt mai puțin estetice, necesită ca pacientul să aibă dinții integri sau o lucrare preexistentă.

  • Realizate în laborator (metoda clasică), din acrilat polimerizabil.

Avantaje: sunt estetice și prezintă o adaptare bună;
Dezavantaje: au o rezistență mecanică scăzută, își modifică culoarea în timp. În plus, impregnarea cu alimente determină un miros neplăcut (halenă).

  • Realizate în laborator (prin frezare CAD-CAM): sunt frezate de o mașinărie dintr-un bloc de acrilat după modelul creat de technician, practic funcționează ca o imprimantă 3D.

Avantaje: rezistență mecanică crescută față de cele realizate prin metoda clasică, își modifică culoarea într-un timp mai îndelungat;
Dezavantaje: rezistență mecanică scăzută față de coroanele definitive, își modifică culoarea în timp. De asemenea, impregnarea cu alimente determină un miros neplăcut (halena).

De ce este importantă protezarea provizorie?

  • Menține sănătatea țesuturilor. Pentru a evita cimentarea protezelor dentare finale pe dinți cu gingii hemoragice, congestionate. Protezarea provizorie lasă timp gingiei să se vindece până la cimentarea protezei dentare finale;
  • Protejează dintele vital. Dinții vitali prezintă sensibilitate la rece si cald, protezarea provizorie fiind necesară în aceste cazuri, pentru a nu crea disconfort pacientului;
  • Stabilește o ocluzie corectă;
  • Permite planificarea terapeutică estetică. Lucrările protetice provizorii ne permit să ne asigurăm că rezultatul final este cel dorit de către pacient, că elementele ce construiesc designul zâmbetului sunt cele dorite: forma dinților (lungimea, forma, înălțimea, proporțiile), linia mediană, planul de ocluzie. Restaurarea provizorie, în acest caz, duce la evitarea refacerii protezelor dentare finale și la satisfacția pacientului în ceea ce privește noul zâmbet;
  • Asigură confort pacientului. Acesta își va continua activitățile ca și până acum, fără să se observe că el urmează un tratament stomatologic. Va putea în continuare să mănânce, să vorbească, sa zâmbească etc.;
  • Reface funcția fonetică.

La cât timp vom înlocui lucrările protetice provizorii?

  • În cazul lucrărilor protetice provizorii pe dinții naturali, recomandăm înlocuirea cu cele definitive după 6 luni de la cimentare;
  • În cazul lucrărilor protetice provizorii pe implanturi (tehnica All-On-4/6), recomandăm înlocuirea protezei provizorii după 4-6 luni de la implantare.

Ce este esențial să rețină pacienții despre aceste lucrări protetice provizorii?

Indiferent de durata tratamentului lor stomatologic, ei își vor continua viața obișnuită, datorită acestor lucrări provizorii, care le vor asigura confort și încredere. Acestea îmbunătățesc estetica și funcționalitatea, însă din punct de vedere al rezistenței, nu au aceeași duritate precum o lucrare finală, forțele suportate fiind mult mai mici, iar de aceea este recomandat să aibă grijă de ele, până când le vom schimba cu cele definitive.

Ne încurajăm pacienții să nu amâne mersul la medicul stomatolog de teamă sau din lipsa timpului necesar urmării planului de tratament. La CardioDent, prin abordare multidisciplinară, vom găsi mereu cele mai bune soluții de tratament pentru fiecare, în funcție de particularitățile clinice și de dorințe.

Dr. Andrei Fetco, medic stomatolog specializat pe protetică dentară