Aparatul ortodontic este un dispozitiv ancorat prin intermediul brackeților direct pe dinții permanenți ai pacientului, cu scopul de a îndrepta dinții malpoziționați și de a oferi pacientului un zâmbet perfect și o fizionomie frumoasă.

Tipuri de aparate dentare

 • Aparat dentar miofuncțional – se adresează copiilor cu dentiţie mixtă sau permanentă, cu malocluzii moderate şi medii, dar sunt și variante ale acestuia ce pot fi folosite în anumite tulburări dentare ale adulților;
 • Aparat dentar mobil – poate fi fixat și îndepărtat din cavitatea orală de către pacient, fiind indicat în special în dentiția mixtă, la copiii de vârstă preșcolară și școlară;
 • Aparat dentar fix  – cel mai popular tip de aparat dentar, este utilizat pentru alinierea dinților, favorizând atât corectarea arcadelor dentare, cât și îmbunătățirea funcțiilor estetice, masticatorii și de fonație. De asemenea, previne parodontopatia și abraziile dentare cauzate de pozițiile anormale ale dinților.

Aparatul dentar este recomandat și adulților?

O întrebare pe care deseori o primim de la pacienții noștri este dacă aparatul dentar este eficace și în cazul adulților. Bineînțeles, aparatul ortodontic fix se adresează adolescenților și adulților, dinții pot fi mișcați la orice vârstă, astfel încât niciodată nu este prea târziu să avem zâmbetul perfect pe care ni-l dorim.

Ce tip de aparat dentar mi se potrivește?

În funcție de problema identificată de către medicul specialist, ți se va recomanda și aparatul dentar care ți se potrivește și care îți va asigura în urma tratamentului ortodontic un zâmbet sănătos și estetic. De asemenea, în funcție de dorințele estetice pe care le ai, poți opta pentru un aparat cu brackeți metalici, din ceramică sau safir.

Cu ce se deosebește aparatul dentar fix de celelalte aparate ortodontice?

Spre deosebire de aparatele dentare mobile, aparatul dentar fix nu poate fi îndepărtat sau fixat de către purtător, ci doar în cabinetul stomatologic, de către medicul specialist ortodont. Acesta este totodată cea mai rapidă metodă de îndreptare a dinților, mai ales în cazurile complexe. Aparatul dentar:

 • Controlează deplasările dentare în cele trei axe ale spațiului, cu o precizie mult mai mare decât celelalte aparate dentare și rezultate estetice și funcționale superioare;
 • Corectează un număr variat de dizarmonii dento-maxilare;
 • Este parte componentă a tratamentului ortodontico-chirurgical, recomandat pentru discrepanțele scheletale mari.

Când avem nevoie de aparat dentar?

Cu ajutorul unui aparat dentar putem rezolva atât probleme ce țin de estetică dentară, cât și de sănătate. Astfel, dacă:

 • Prezinți înghesuiri dentare (ai dinții malpoziționați);
 • Pronunți cu dificultate cuvintele în mod corect;
 • Întâmpini probleme la închiderea corectă a gurii;
 • Ai dinți îndepărtați sau care se întâlnesc în mod anormal;
 • Prezinți asimetrii ale feței/trăsături disproporționate în raport cu restul feței;
 • Masticația este realizată cu dificultate;
 • Mușcătura este fie încrucișată, fie deschisă sau adâncă,

atunci recomandarea noastră este să te programezi pentru o consultație de specialitate. Aparatul dentar îți poate oferi garanția unui zâmbet frumos, prevenind totodată apariția unor afecțiuni grave pe viitor. 

Alege aparatul dentar care ți se potrivește

Brackeții aparatelor dentare fixe pot fi realizați din diverse materiale: 

 • Metal
 • Ceramică (porțelan)
 • Saphir

Brackeții din saphir au o fizionomie mult îmbunătățită, fiind mai puțin vizibili și mai estetici decât cei realizați din metal, având în plus și o mai bună adeziune la smalțul dintelui.

La CardioDent, poți plăti în rate aparatul dentar

Pentru a-ți oferi șansa de a avea un zâmbet așa cum îți dorești, la CardioDent venim în întâmpinarea pacienților cu beneficii financiare personalizate. Astfel, poți opta pentru plata în rate a aparatului dentar și începe cât de repede posibil tratamentul ortodontic care îți va reda un zâmbet sănătos și estetic.

Alege aparatul dentar care ți se potrivește și fă primul pas spre un zâmbet perfect. Te așteptăm cu drag la CardioDent!