Cu toții ne dorim să avem dinți sănătoși, un zâmbet estetic fiind atât de important nu numai pentru stima noastră de sine, ci și pentru pentru propria noastră sănătate, cunoscut fiind faptul că lipsa dinților sau o sănătate orală deficitară reprezintă sursa pentru numeroase boli, printre care menționăm diabetul, afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau bolile pulmonare. 

Din fericire, stomatologia a evoluat foarte mult, iar în prezent tehnologia ne oferă diferite tratamente pentru soluționarea acestei deficiențe, precum implanturile dentare sau protezele dentare, care sunt de mai multe tipuri și despre care vom vorbi în acest articol. 

De câte tipuri sunt protezele dentare?

Din punct de vedere al mobilității, protezele dentare sunt: 

 • Proteze dentare mobile
 • Proteze mobilizabile cu capse (overdenture)
 • Proteze scheletate
 • Proteze dentare pe miniimplanturi
 • Proteze dentare pe implanturi  

Deși protezele dentare mobile reprezintă varianta economică de refacere a danturii, există și alte modalități pentru o dantură sănătoasă fără ca pacienții să aibă zilnic grija protezei mobile, care reprezintă o sursă permanentă de stres, pacienții având mereu teama de a zâmbi sau de se bucura de mâncărurile preferate. Care sunt acestea? 

Proteză mobilizabilă cu capse (overdenture)

Protezele dentare cu capse reprezintă o alegere recomandată pacienților care își doresc să scape de proteza mobilă, dar și o soluție accesibilă. Printre principalele avantaje menționăm:

 • Comoditatea la purtare;
 • Stabilitate – aceste proteze se fixează pe capse aplicate pe rădăcinile unor dinți naturali sau pe un număr mic de implanturi dentare (1-4 implanturi);
 • Adaptabilitatea – deoarece nu se mișcă, sunt mult mai ușor acceptate de către pacienți; 
 • Se pot îndepărta cu ușurință pentru igienizare și pot fi puse la loc chiar de către pacient extrem de simplu (de aici și numele de proteze mobilizabile).

Proteză scheletată

Dacă pacientul nu are nevoie de o proteză totală, ci de una parțială, având încă dinți sănătoși restanți, proteza scheletată este o bună soluție protetică comparativ cu proteza mobilă, fiind, de asemenea, o variantă economică. Cu ce se diferențiază de clasica proteză mobilă? Prin:

 • Comoditatea la purtare – deși la prima vedere nu pare așa, pacienții purtători pot confirma că așa este;
 • Stabilitatea bună, generată de scheletul metalic, care nu permite protezei „să se plimbe” prin gură;
 • Estetica superioară – scheletul metalic nu este vizibil, fiind poziționat sub limbă sau pe cerul gurii. 

Proteză pe miniimplanturi

Protezarea pe miniimplanturi reprezintă o soluție definitivă de fixare a danturii, la un preț economic, comparativ cu protezarea fixă pe implanturi. 

Miniimplanturile sunt implanturi dentare cu diametrul mai mic de 2 mm, care sunt utilizate pentru fixarea protezelor mobile. Deoarece sunt atât de mici, pot fi aplicate și dacă osul este mai subțire, utilizând o tehnică ușoară de plasare. Acesta este motivul pentru care sunt potrivite în special persoanelor în vârstă care doresc să renunțe la proteza mobilă.

Printre principalele avantaje, menționăm:

 • Pot fi plasate într-o singură intervenție, permițând astfel pacientului să renunțe la proteza mobilă simplu și rapid; 
 • Ușurința de folosire, deoarece sistemul de ancorare a protezei dentare pe implanturi funcționează ca o clemă, ușurând astfel atât plasarea protezei, cât și îngrijirea acesteia, permițând o igienă orală corespunzătoare;
 • Cost redus, comparativ cu protezarea fixă de implanturi.

Cu miniimplanturile reușim să îi facem pe pacienții noștri să mănânce chiar și alimente pe care nu au mai putut să le mănânce de ani de zile, precum carne sau fructe, să vorbească, să mestece și să zâmbească cu încredere, fără teamă că proteza se poate mișca. Practic, reușim să le îmbunătățim substanțial calitatea vieții și relațiile sociale odată cu proteza pe miniimplanturi.

Pe scurt, vorbim de o soluție profesională, rapidă, eficientă, durabilă și foarte economică cu care să ne luăm rămas bun de la adezivii inconfortabili pentru proteze și prin intermediul căreia îi putem facem pe cei vârstnici să zâmbească vieții.

Proteză fixă pe implanturi (Dinți Ficși în 24 de ore)

Cu siguranță ai auzit măcar o dată de expresia Dinți Ficși în 24 h, dar nu ai știut exact ce înseamnă. Ei bine, proteza fixă pe implanturi reprezintă soluția care redă pacientului sentimentul că are din nou dinți sănătoși, că i-a recăpătat ca prin minune. Este, fără îndoială, cea mai bună soluție pentru înlocuirea protezei mobile. Important de menționat este că de acest tip de proteză pot beneficia și pacienții care se confruntă cu resorbție osoasă, datorită sistemelor de implanturi de tip Fast&Fixed, All-On-4/All-On-6. 

Acest tip de proteză se fixează strict pe implanturi dentare și este fixă, adică poate fi îndepărtată doar de către medic. Pacienții pot beneficia de acest serviciu la Centrul Medical CardioDent și prin plata în rate.

Află mai multe despre protezarea fixă pe implanturi, soluție economică

Care este durata de viață a unei proteze?

În funcție de tipul de proteză, mobilă, semimobilă sau fixă, dar și de materialele din care sunt realizate, durata de viață a unei proteze diferă. De asemenea, igiena pacientului joacă un rol important în întreținerea protezei, atunci când vorbim de proteze mobile și semimobile. 

În cazul protezelor fixe, acestea nu vor fi date jos, întrucât sunt definitive. Practic, după o perioadă de 6 luni de la implantare, proteza provizorie pusă inițial (în 24 de ore) este înlocuită cu una definitivă, iar pacientul va uita că a purtat cândva proteză. Va putea zâmbi fără griji o dată pentru totdeauna.

Cea mai bună proteză dentară este cea care ți se potrivește

Cea mai bună proteză dentară este, bineînțeles, cea care asigură confortul necesar și care, bineînțeles, permite pacientului să se bucure din nou de viață, să zâmbească cu încredere, să mănânce tot ceea ce își dorește.  

Dacă îți dorești să scapi de proteza mobilă sau vrei să le faci o bucurie părinților sau bunicilor tăi oferindu-le bucuria de a avea o dantură sănătoasă, stabilește o programare la CardioDent și împreună vom găsi cea mai bună soluție, pentru ca tu sau cei dragi ție să poată zâmbi din nou vieții.