De ce apar cariile dentare?

Caria dentară este cea mai frecvent întâlnită afecțiune dentară, motivul apariției fiind activitatea bacteriilor plăcii dentare în gura noastră. Aceste bacterii produc un acid din resturile alimentare rămase, acid care deteriorează smalțul și atacă dentina, provocând astfel „găuri” în dinți. Dacă nu este tratată în stadiu incipient, caria poate ajunge în camera pulpară și poate provoca dureri de dinți sau chiar pierderea dintelui. Cum putem evita să ajungem în această situație? Prezentându-ne la medicul stomatolog o dată la 6 luni, pentru un control profilactic în cadrul căruia eventuale carii pot fi identificate și tratate.

În ce constă tratamentul cariei dentare?

Pentru a identifica toate problemele care nu sunt vizibile cu ochiul liber sau afecțiuni fără simptomatologie, este necesară efectuarea unei radiografii digitale. După efectuarea radiografiei/radiografiilor necesare, se va determina adâncimea cariilor și, în urma diagnosticului, se va începe tratamentul. 

Tratamentul constă în curățarea zonei afectate și obturarea acesteia cu o plombă compozit sau o incrustație ceramică, iar dacă este o carie avansată, va fi necesar un tratament pe canal, pentru îndepărtarea nervului. Dacă deteriorarea nu poate fi reparată, tratamentul cariei profunde va consta într-o extracție a dintelui afectat. Acest lucru va fi efectuat doar în urma vizitei la medicul endodont, care va încerca să salveze dintele natural prin toate modalitățile posibile.

  • Carii radiculare (apar pe rădăcina dinților) – cel mai frecvent întâlnite în rândul adulților în vârstă, deoarece sunt mai predispuși la retracția gingivală; 
  • Carii interdentare sau interproximale – sunt cele care se află „între dinți” și deseori trec neobservate de către pacient, fiind identificate doar în urma controlului;
  • Carii pe suprafețe netede – apar atunci când placa se acumulează și poate fi văzută cu ochiul liber. Aceste cavități apar de obicei la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani și sunt tratate prin spălarea dinților cu pastă de dinți cu fluor;
  • Carii în șanțuri și fosete – apar pe suprafețele de mestecat ale dinților posteriori. Pot fi prevenite cu un periaj adecvat al dinților și o igienă orală corectă.

Tratamentul cariei dentare

  • Tratament cu fluor – o carie în stadiu incipient poate fi tratată cu fluor, ce are scopul de a restabili smalțul dinților; în cazul copiilor, dinții de lapte pot fi tratați cu acest tratament. 
  • Restaurări dentare – reprezintă principala opțiune de tratament atunci când cariile au avansat semnificativ. Restaurările au rolul de a repara leziuni carioase, dar și fracturi dentare. Restaurările dentare sunt de două tipuri: obturații și incrustații
  • Coroane dentare  – atunci când leziunile carioase sunt foarte profunde și afectează o parte considerabilă a dintelui, poate fi necesară o coroană ce are ca scop înlocuirea părții dintelui pierdute în urma curățării zonei afectate.
  • Tratament pe canal  – când leziunea ajunge în partea interioară a dintelui (pulpa dentară), este posibil să fie nevoie de tratament pe canalul radicular, ce are scopul de a repara un dinte grav bolnav, în loc de a-l scoate. 
  • Extracție dentară – doar atunci când leziunile sunt atât de profunde încât dintele nu mai poate fi salvat, se ajunge la extracție dentară și înlocuirea lui cu un implant. Bineînțeles, este cel mai grav scenariu, iar pentru a-l evita, recomandăm mereu pacienților să se prezinte o dată la 6 luni la control.

Obturație sau incrustație? Ce să alegem și în ce situație?

Atunci când vorbim de restaurări dentare, pacientului poate să aleagă între obturații și incrustații. Care este diferența între ele? O incrustație reprezintă o alternativă mult mai conservatoare în raport cu obturațiile fizionomice sau cu coroanele dentare, deoarece incrustațiile sunt realizate în laborator, pe baza de amprentare, permițând păstrarea structurii dentare sănătoase. Este o restaurare care este cimentată pe dinte, reconstituind structura dintelui pierdut, oferindu-i acestuia anatomia, funcția și estetica inițială. Obturația este însă varianta mai economică, prin comparație cu incrustația dentară. 

De asemenea, atunci când dintele a pierdut o parte semnificativă din structura lui naturală, dar totuși nu este necesară utilizarea unei coroane dentare, recomandăm pacienților incrustațiile în dauna obturațiilor obișnuite, fiind soluția cea mai estetică și durabilă. 

În funcție de traumatismul dintelui sau de ceea ce s-a îndepărtat din structura dintelui natural în urma efectuării tratamentului cariei, medicul va recomanda ce tip de tratament este potrivit pentru tine, la fel cum te va sfătui dacă să alegi o coroană dentară, o obturație sau o incrustație.

Dacă ești deja pacientul nostru, nu uita de controlul profilactic gratuit efectuat o dată la 6 luni, pentru a ne asigura de sănătatea și puterea zâmbetului tău. Dacă nu ești încă pacientul nostru, te așteptăm cu drag pe la noi, să găsim împreună soluții pentru un zâmbet sănătos.